Basisuitleg van schema’s en patronen met 4 draden

Om een patroon te vlechten hebben we schema’s gemaakt. Kijk goed naar de schema’s om te zien hoe je de kleuren opspant en naar welke plaats ze moeten worden gevlochten. De plaats is heel belangrijk om het resultaat te krijgen dat we laten zien. Zet de touwtjes altijd mooi strak in de juiste gleuf van de disc.

Herhaal de serie van schema’s om het patroon te maken. Bij sommige patronen heb je 2 schema’s en bij andere zijn er soms meerdere schema’s.

De schema’s hieronder hebben we toegelicht met foto’s om duidelijk te maken wat de bedoeling is.

Alle andere schema’s/patronen op de site worden niet meer toegelicht met foto’s maar alleen met de schema’s. Let goed op de pijlen waar de draden vandaan komen en waar ze naar toe gevlochten moeten worden.

Op de schema’s zie je de kleuren, zoals je begint, deze kleuren zijn alleen goed voor de 1e keer dat je de schema’s vlecht, om duidelijk te laten zien, hoe de touwtjes bij het volgende schema horen te zitten als extra controle. Bij de 2e en volgende keren, kloppen de kleuren dus niet meer en moet je alleen op de pijltjes letten, hoe je moet vlechten.

Patroon 1 met 4 touwtjes

Dit simpel patroontje leggen we uit aan de hand van schema’s.

Span de touwtjes op de kumihimo disc, zoals de eerst schema aangeeft.

Kijk dan goed naar de schema’s  om te zien hoe je de touwtjes moet vlechten. Kijk hiervoor goed naar de pijlen waar het touwtje zit  en naar welke plaats je de touwtjes moet vlechten. 

Herhaal schema 1 en 2 totdat je koordje de gewenste lengte heeft gekregen.

Schema 1

Schema 2

Foto resultaat patroon 1

Bovenstaande schema’s worden uitgelegd met de foto’s hieronder, dan zie je ook dat elk schema laat zien wat je met beide touwtje moet doen, dus in dit geval wordt schema 1 uitgelegd door 2 foto’s.

Span de draden op, zoals op schema 1

Vlecht nu het onderste blauwe touwtje naar boven links naast het zwarte touwtjes (zie schema 1)

Nu vlechten we het zwarte touwtje van rechtsboven naar onder (zie schema 1)

Nu gaan we schema 2 vlechten, vlecht het rechtse groene touwtje naar links boven het witte touwtje 

Dan vlechten we het linkse witte touwtje naar rechts. (zie schema 2)

Blijf de schema’s 1 en 2 herhalen tot het koordje lang genoeg is.

Patroon 2 met 4 touwtjes

Dit is een ander simpel patroontje met 4 touwtjes. Het resultaat is dan ook net iets anders. Bij dit patroontje onstaat een mooi gedraaid koord. (zie foto onder de schema’s)

Schema 1

Schema 2

Foto resultaat patroon 2

Voorbeelden en ideeën

Door met andere kleuren te werken of op een andere manier op te spannen op de disk, krijg je een heel ander effect. Hieronder zie je een aantal voorbeelden, span de kleuren op de disck zoals op het schema, en volg dan de schema’s van het patroon wat je wilt maken.

Patroon 1 

Patroon 1

Patroon 1

De resultaten van patroon 1 als je ze opspant zoals op de schema’s heirnaast

Patroon 2

Patroon 2

Patroon 2

De resultaten van patroon 2 als je ze opspant zoals op de schema’s heirnaast