Eindigen en afwerken met kumihimo

Je kan eindigen met afbinden (originel japanse manier) of met een eindkapje of klemsluiting.

Afbinden

De originele japanse manier om je koorden af te werken is met afbinden. Het afbinden door het omwikkelen met het touw waar je mee vlecht, staat hier op de foto’s uitgelegd.

Maak met een los touwtje (deze word alleen gebruikt omeen touwtje onder de wikkel door te halen, op de foto een reststukje rood koord) een lus  en leg die op het werkje (foto 1).

Wikkel vervolgens met 1 touwtje van onder naar boven om de uiteindes (3 of 4 wikkels), steek dan de uiteinde door de lus van het rode touwtje (foto 2).

Trek nu met het rode touwtje voorzichtig de uiteinde onder de wikkels door de naar beneden. (foto 3)

Nu is je werkje netjes afgebonden en kun je alle draden op de gewenste lengte afknippen of er een kraaltje aanhangen.

Foto 1

Foto 2

Foto 3

Eindkapje 

Om een eindkapje op je koord te maken voor  bijvoorbeeld een armbandje, ketting of sleutel/mobiel hanger, bind je de touwtjes bij elkaar met dun zilverdraad hte kan ook met ijzergaren of stevig garen, maar bij plattebandjes is zilverdraad wel handiger omdat je dit dan plat kunt drukken en het dan ook zo dun blijft(foto 1). Op deze manier blijven de touwtjes goed bij elkaar zitten zonder dat de vlecht loslaat, knip dan de touwtjes met een scherpe schaar op 1 mm netjes af.(foto 2)

De uiteindes kun je met het zilverdraad met sieradenlijm in de eindkapjes lijmen, zorg wel dat het zilverdraad of ijzergaren wel in het eindkapje/sluiting gelijmd word en je het niet ziet.

Je kan ook sluitingen gebruiken met klemmen, klemsluitingen. Je laat dan het zilverdraad gewoon zitten en klemt de klemsluiting netjes om het zilverdraad met een tangetje. Zorg wel dat het zilverdraad netjes onder de sluiting blijft, zodat je het niet ziet en klem dan de sluiting vast met een tangetje.

Foto 1

Foto 2

Sommige eindkapjes hebben geen oogjes, dit kun je oplossen door er een pennetje met een oogje in te doen en in het andere uiteinde een oogje te buigen, zoals te zien op de foto’s. Hier kun je dan het slotje met een ringetje aan hangen.

Foto 1

Foto 2